Новите технологии в имотите и успехът на българските стартъпи

Силвия Павлова, основател на PropTech България, Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, „ИмоТиТе“, 13.06.2021 г.

Определен клас технологични решения в областта на недвижимите имоти успяха да се възползват от пандемичната ситуация и дори да бъдат на вълната на кризата в последната година. Това стана ясно от разговора със Силвия Павлова, основател на PropTech България, и Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

COVID-19 като цяло се отрази негативно на дружествата, развиващи технологии, свързани с туристическия сектор, каза Павлова. Но и дори в тази ситуация не липсват добри новини на българската стартъп сцена: букинг порталът LockTrip успя да привлече 4,1 млн. долара капитал (от австралийската компания Webjet), а платформата за пропърти мениджмънт на ваканционни имоти FantasticStay набра 1,3 млн. евро.

Снежана Стойчева даде подробности за категорията PropTech на предстоящите Годишни награди на портала Imoti.net. За приза ще се борят стартъпи, предлагащи нови решения за виртуални огледи, за оценяване на недвижими имоти, както и за пропърти и фасилити мениджмънт.

През 2020 г. проптех компаниите в световен мащаб са привлекли над 23 млрд. долара капитал (бел. ред. – спрямо 2019 г. има спад с 25%). Това показват данни на The Center for Real Estate Technology & Innovation (CRETI). Сумата може да се сравни с привлечения капитал от стартъпите в секторите healthtech и biotech, където процесите бяха ускорени от пандемията, каза Силвия Павлова.

Едно от най-успешните български проптех решения е на OfficeRnD – платформа за управление на гъвкави работни пространства. Дружеството е привлякло досега 4,2 млн. долара, а технологичното й решение е обявено от McKinsey за едно от най-перспективните в Източна Европа, с потенциал да се превърне в „еднорог“ (с оценка над 1 млрд. долара – бел. ред.). Другите с подобен потенциал са хърватската Qualia и словенската Sinergise.

Какви са акцентите в предстоящите Годишни награди на Imoti.net?

Какво още има в третото издание на PropTech доклада за България?

Вижте повече във видеото.

Към оригиналния пост