Вижте оригиналната публикация тук
Повече информация за Доклада тук

Healthtech mapping е доклад за иновативните решения в медицината. Докладът обхваща всички български технологични решения, реализирани с дигитални технологии в областта на здравеопазването, без тези свързани със създаването на лекарства.

“Healthtech e огромна област сама по себе си и го потвърждава фактът, че докладът е 120 страници. Като сме анализирали българските дигитални решения в областта в 12 перспективи.

В същото време заради Covid-19 Healthtech преживява в момента чувствителен бум и е много навременна, защото такива решения се търсят вече от всички сектори, тъй като могат да гарантират и проследяват здравето на хората в сгради – училища, офиси, общи публични пространства”, казва Силвия Павлова, която е съосновател на Prexcelerator Bulgaria.

Търсенето на такива решения вече не е стриктно в сектора на здравеопазването, а във всички области, за да могат да функционират нормално. “Нашата цел е да отличим българските решения, допълва Силвия Павлова. Те по никакъв начин не отстъпват на тези, създадени в САЩ или Европа.

В анализа се отчитат няколко тенденции:

  •  бум на компаниите, които се занимават с такива технологични решения
  • 30% ръст в решенията за телемедицина
  • появата на една нова област – телемониторинг, т.е. не само диагностицирането на заболяване, но след това и наблюдаване как се развива заболяването

“Бидейки на пазара повече от пет години и разработвайки тези продукти и цялостната екосистема за телемедицина, от наша гледна точка в момента по-скоро се отваря съзнанието за истинските реални възможности на телемедицината сред хората – специалисти и пациенти“

казва Красимира Масларова, която е представител на една от водещите компании в сферата на телемедицината у нас.

76% се е увеличило търсенето за телемедицина от страна на пациентите, а над 46% от тях реално използват технологията.

“Хората с множество заболявания, чрез постоянна връзка със специалист, могат да имат едно добро качество на живот”, допълва Красимира Масларова.

От тази технология могат да се възползват хората без да не се налага да чакат за преглед при специалист, иновацията дава възможност за достъп до лекар и за пациентите в отдалечени райони, където няма лекари.
В моментите, когато е ограничен и достъпът до болниците, също се помага на хронично болните за връзка с лекар.