Публикация от Sofia Investment Agency. Може да я прочете на посочения линк.

Започна кандидатстването за преакселератора prEXCELerator 2019 на Strategy+ Business Lab. Тазгодишното издание ще покрие 15 различни индустрии и ще осигури достъп до над 100 експерти в отделни области.

Различното, което преакселераторът предлага на предприемачите е, че не обвързва участието със задължително наличие на юридически учредена компания. При новоучредените компании пък участието и достъпът до ресурсите не е обвързано с изискване за дялово участие. Участниците в изданието ще се ползват не само от ментори, но и от директния опит и мрежата от контакти на над 100 експерта в общо 15 консултативни съвета (advisory boards), обособени по индустрии. Стартъпите, одобрени от Бордовете като успешно валидирали или успешно пивотирали, в края на преакселератора ще имат достъп не до един, а до множество източници на финансиране, както местни, така и външни, което ще даде директен достъп на компаниите до пазари извън България.

За включване в prEXCELerator 2019 няма възрастови ограничения към индивидуалните участници или изисквания към компаниите, но ще се допускат проекти за продукти или услуги, които представляват решение за дадена индустрия, предполагащо прилагане на една или повече от 13-те дигитални технологии във фокуса на преакселератора. Хибридните идеи може да са в етап на валидация или такива, които търсят финансиране, разрастване на нови пазари и подходяща среда за пивотиране. Изданието през 2019 г. иска да привлече не само IT инженери, но специалисти от целия инженерен сектор и от различни индустрии.

Проектите трябва да отговарят на две изисквания, за да могат да претендират за идеи с хибридно приложение:

  • – да са насочени към поне един от следните сектори: строителство, инженерство, IT, производство, управление на недвижими имоти, социално предприемачество, автомобилна индустрия, образование, фармацевтика, здравеопазване, технология на храните, строителни материали, финансови услуги, туризъм, търговия с бързооборотни стоки.
  • – едновременно с това идеите трябва да се основават на разработката или прилагането на решения от поне една от следните дигитални технологии: роботика, интернет на нещата, дронове, 3D принтиране, масиви от данни, облачно съхранение, изкуствен интелект, блокчейн, добавена реалност, платформи, киберсигурност, софтуер.

Кандидатите ще преминат два етапа на подбор. Първият е провеждане на интервю, а успешно преминалите ще бъдат допуснати до 3-седмичната подготвителна фаза на преакселератора. Екипите ще бъдат подготвяни за първо събитие, на което да представят идеите си пред Бордовете от експерти. След този втори етап към процеса на валидиране ще могат да преминат до 10 стартъпа за всяка от 15-те индустрии.

Срокът за кандидатстване е до 15 май 2019 г.

Като част от прозореца за кандидатстване Strategy+ Business Lab организира в София и Пловдив няколко отворени събития за компаниите, които проявяват интерес към преакселераторската програма. Срещите ще се водят от експерти в различните сектори.

Датите на събитията за София са:

13 март – BIOTECH: Кои дигитални технологии и тенденции ще трансформират Health, Medical & Pharma следващите 5 години

20 март – PROPTECH: Кои дигитални технологии и тенденции ще трансформират строителната и свързаните с нея индустрии следващите 5 години

9 април – Как blockchain технологията може да се приложи в индустриите на образованието, Cyber Security, транспорт и логистика и туризма

17 април – Smart Homes & Smart Energy IoT решения

8 май – Среща-разговор с ADVISORY БОРДОВЕТЕ на PrEXCELerator

Дискусиите са с отворен достъп, но се изисква предварителна регистрация.

Детайли за всяко събитие, линк за регистрация, както и линк към формата за кандидатстване в prEXCELerator ще намерите и на сайта на преакселератора.

В prEXCELerator могат да се включат и корпоративни инвеститори, които търсят външни иновации. Инвеститорите с интерес могат да се включат към Консултатитвните бордове на преакселератора. Това ще им осигури пряк достъп до интересуващите ги идеи и екипи.

За Strategy+ Business Lab 
Strategy+ Business Lab е корпоративна лаборатория с широка мрежа от местни и международни експерти, стартъп ментори и предприемачи за консултиране на компании в Европа. Компанията има собствено know-how за диагностика и ефективно решаване на сложни организационни проблеми. Организацията работи както с екипи в най-ранен етап на развитие, така и с вече усрешно скалирали компании. Strategy+ Business Lab e и официален ексклузивен партньор за България на FUTURE:Proptech – най-голямата международна мрежа за PropTech стартъпи.